Субота, 20.04.2024, 11:55 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Серпень » 1 » Знести і збудувати? На місці приватних котеджів проектують багатоповерхові мікрорайони
23:50
Знести і збудувати? На місці приватних котеджів проектують багатоповерхові мікрорайони
Містобудівна рада схвалила два проекти детального планування нових мікрорайонів Івано-Франківська. Проект третього — ще в розробці. За цими планами, мікрорайони повинні вирости у місцях, де наразі розташовані приватні будинки. У наступні десять років особняки мусять поступитися багатоповерхівкам. Куди подінуться їхні мешканці?

Больові точки

ПДП (проект детального планування) нових житлових районів Франківська розробили на завдання управління архітектури та містобудування міськвиконкому. Робочі групи архітекторів (пройшли конкурсний відбір) фактично презентували містобудівній раді частини нового Генплану міста. Нагадаємо, що головний містобудівний документ, відповідно до якого росте і ущільнюється наше місто, був розроблений у 1978-80 роках. У 2001-му Генплан зазнав корекції — цим, зокрема, дозволили активну забудову центральної частини Франківська. Сьогодні ми маємо наслідки цього дозволу — численні конфлікти городян із підприємцями, які ведуть будівництво. Маємо і семантичний феномен: цілком нейтральне слово „забудовник” набуло відверто негативного значення. Франківці почали розмежовувати поняття „будівничі” і „забудовники”.
Те, що останні намагаються „витиснути” з будови якнайбільший прибуток без огляду на довкілля, визнають і чиновники від архітектури. Вони погоджуються, що запізнилися з впорядкуванням будівництва у місті. Адже через те, що міська рада тривалий час не погоджувала відведення землі під житлову забудову, бізнесмени пішли шляхом „точкового” будівництва — купують старі будинки, зносять їх і „тягнуть” висотки. Так відбувається на Майзлях, в районі вулиць Матейка, Бандери, Деповської, Любачівського. Більше того, уздовж Тролейбусної, в кількох перших рядах викупили під знесення новісінькі 2-3-поверхові котеджі — на їх місці будуватимуть 9-поверхівку.
Чим вищий будинок — тим більша рентабельність (300-400 у.о. на кожному квадратному метрі). Будова займає всю площу невеликих земельних ділянок. На них, окрім власне житла, просто неможливо збудувати ще й дитячий і спортивний майданчик, влаштувати відпочинкову зону, що передбачають чинні містобудівельні стандарти. Зупинити таку забудову можна, якщо прийняти новий Генплан. Про це говорилося більше двох років. Цьогоріч слова втілили в справи: на розробку ПДП трьох нових мікрорайонів з міського бюджету виділили 150 тис. грн.

Замість малоцінної забудови

Проект перший. Житловий мікрорайон в межах вулиць Деповської, Кисилевської, Молодіжної, Незалежності. Неправильний чотирикутник, утворений продовженням вулиці Молодіжної до Трускавецької. Територія, тепер помережана вуличками з приватними оселями — Чайковського, Островського, Одеська, Зелена, Яремчука. Це тут мають постати нові будинки. Проект віддає 10,7 га із тутешніх 27-ми під житло. З боку Молодіжної, як на Герцена, запроектовано дві 9-поверхівки. Решта з двадцяти будівель 5-ти і 7-иповерхові. Центр мікрорайону — модерна пірамідальна 16-поверхівка, мала би розташуватися в районі нинішньої Яремчука. Все разом — 160 тис. кв. м житла (тепер є 3,6 тис. кв. м), або трохи більше 7000 квартир (з розрахунку 22 кв. м на одну людину).
У мікрорайоні передбачено торговий комплекс, два дитячі садочки (на 75 місць кожен), а також відпочинкову зону — 0,8 га зеленої території. Зарезервовано територію під розширення ЗОШ № 15. Заплановано три підземні паркінги і одна автостоянка. В центрі району, поблизу торгового комплексу мали би перетинатися два пішохідні бульвари.
Проект другий. Мікрорайон у межах Незалежності, Бандери, Височана (включено шматочок Зорія і Київської), Індустріальної та Шота Руставелі. На відміну від попереднього плану, який проектували на чистому місці („наче після вибуху” — жартували архітектори), цей ураховував існуючу забудову. Робоча група проаналізувала стан будинків на території. Відтак, 255 із них визнано ветхими і малоцінними (перебувають у незадовільному технічному стані та не являють собою історичної і архітектурної цінності), отже — підлягають знесенню. Залишити в мікрорайоні пропонують 5-поверхові і вищі споруди (7 штук), Центр переливання крові, ЗОШ № 14, підприємства (тут знаходиться „Обленерго”) і пам’ятки архітектури. А також приватний будинок відомого артиста Богдана Сташківа — його гармонійно „посадили” в проект з багатоповерхівками.
Метаморфози зачіпають Сірика, Верховинську, Цьоклера, Заливахи, Міхновського, а  також Басараб, Переяславську, Товарну, Краківського й Тиху. Проект передбачає зведення  на 17,4 га 30-ти нових будинків на 5-9-поверхів. Це дасть змогу забезпечити квартирами 8000 осіб. Центром мікрорайону планують залишити школу, яку в цьому випадку розбудують. Проектанти передбачили дитсадок, 3 спортмайданчики, один великий дитячий майданчик (по типу „рошенівського” в міському парку), відпочинкову зону та п’ять підземних паркінгів (найбільший мав би розміститися під трьома багатоповерхівками). Проектанти відзначили, що орієнтувалися на житлові комплекси країн Європи — Австрії, Німеччини, Франції, Чехії. Відтак, нові мікрорайони принципово  не є висотними („щоби двори не були, як колодязі”), мають багато повітря і не складають враження каньйонів.

Гострі кути

Містобудівна рада в цілому проекти погодила і відзначила початок позитивних змін. „Вперше за останні 15-ть років ми формуємо повноцінні міські квартали”, — сказав керівник одного з проектів, колишній головний архітектор міста Олександр Микуляк. Рада доручила групам допрацювати проекти і передати їх розробникам Генерального плану міста. „Проекти також готуємо на розгляд міськвиконкому та депутатської комісії з питань будівництва Івано-Франківської міської ради, — сказав головний архітектор міста ІгорГаркот. — Якщо рада затвердить Генплан, то це буде міський закон, за межі якого вже ніхто не вийде...”
За словами пана Гаркота, наразі важливо прийняти програму розбудови міста. „Це вже можна показати інвесторам і можна робити рух”, — сказав він. Що ж стосується реалізації, то її можна здійснювати в кілька етапів упродовж наступних 10-и років (хоча для зведення мікрорайону потрібно 2 роки). Як саме — визначає закон „Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”. Документ дозволяє „зносити застарілий житловий фонд у кварталі (мікрорайоні)” і „зводити новий квартал (мікрорайон)”.   Застарілим житловим фондом вважається „сукупність об'єктів житла до п'яти поверхів,  крім  садибної  забудови,  які  за  технічним станом не відповідають  сучасним  нормативним  вимогам  щодо  безпечного   і
комфортного проживання, граничний строк експлуатації яких збіг або знос основних  конструкційних  елементів  яких  становить не менше 60%”. У цьому випадку людей обов’язково забезпечують житлом або компенсують його вартість грошима. Що стосується приватних садиб, то їх мали би викупити за ринковою ціною. Наразі в Івано-Франківську немає жодної будівельної компанії, якій би вистачило капіталу „підняти” проект зведення нового мікрорайону на місці застарілого. Навіть поквартально.
 
Наталія КУШНІРЕНКО  
 
Галицький Кореспондент
Переглядів: 1132 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0