П'ятниця, 26.04.2024, 01:41 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Липень » 16 » Прийнято Стратегічний план розвитку сіл, що входять до Івано-франківської міської ради
12:39
Прийнято Стратегічний план розвитку сіл, що входять до Івано-франківської міської ради

     Запорукою стабільності місцевої політики в сфері розвитку є розробка стратегічних планів з широким залученням громадськості, що успішно доведено досвідом європейських країн, в яких майже кожен населений пункт має свої стратегічні плани розвитку. Наявність такого плану – це перспективне бачення розвитку територіальної громади, як адміністративної одиниці, на декілька років, що дає можливість передбачити фінансування для реалізації конкретних цілей розвитку території як в міському бюджеті, так і за рахунок державного бюджету, залучити до співфінансування проекти міжнародної технічної допомоги.
    Саме це і спонукало до розробки стратегічного плану розвитку п’яти сіл, які входять до Івано-Франківської міської ради: с.Вовчинець, с.Крихівці, с.Микитинці, с.Угорники, с.Хриплин. Важливо, щоб кожна громада мала доступ до необхідних даних по своїй території, щоб, при необхідності, робити реалістичні й достовірні висновки і прогнози щодо свого нинішнього стану і майбутнього поступу.
     17 червня цього року ХХVІІІ сесією Івано-Франківської міської ради, а раніше сесіями сільських рад, затверджено Стратегічний план розвитку сіл, що входять до Івано-Франківської міської ради, до 2012 року.
      Загальна мета стратегічного планування розвитку приміських сіл полягає в тому, щоб домогтися синергічного поєднання зусиль та ресурсів сільських громад та міської громади задля досягнення найбільш оптимального результату в розвитку громад. Важливим є усвідомлення як владою, так і самими мешканцями міста та приміських сіл, що вони є єдиною громадою.
       В рамках стратегічного планування розвитку сіл здійснено оновлення профілю громади м.Івано-Франківська з виокремленими даними для порівняння по приміських селах. Цей документ містить інформацію про демографічні дані, наявність та стан об’єктів соціальної сфери, інші показники соціально-економічного розвитку, зокрема, динаміку доходів сільських бюджетів. Також в процесі стратегічного планування було проведено вивчення думки мешканців сіл та вивчення думки суб’єктів господарювання, які провадять бізнес на сільських територіях.
     Цю роботу здійснювали працівники управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради у співпраці з сільськими радами, членами Комітету з розробки стратегічного плану розвитку сіл та зовнішнім консультантом проекту \"Економічний розвиток міст\" (USAID).
       Спільними зусиллями після розгляду результатів вивчення середовища було визначено стратегічне бачення та три напрямки розвитку приміських сіл: 1) розвиток інженерно-технічної інфраструктури; 2) будівництво та реконструкція об’єктів соціальної сфери; 3) розвиток бізнесу і туризму.
     В Стратегічному плану розвитку сіл: Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники, Хриплин відображено прагнення та проблеми сільських громад, які фактично є спільними для всіх. Це такі, як: будівництво водопроводу та каналізаційного колектора (крім с.Хриплин), ремонт доріг, модернізація існуючого освітлення вулиць та проведення освітлення бічних вулиць, відкриття дошкільних закладів, яких немає в жодному приміському селі, облаштування спортивних майданчиків, а також створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, залучення інвестицій та успішної реалізації інвестиційних проектів на території сільських рад.
     При затвердженні Стратегічного плану розвитку сіл на сесії депутатами міської ради було висловлено пропозиції підготовити до кінця 2008 року і підписати угоди про співпрацю між міською радою і сільськими радами.

    
Відділ економічного аналізу та стратегічного планування
управління економічного та інтеграційного розвитку
 
Переглядів: 1102 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0