Субота, 20.04.2024, 14:40 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Червень » 5 » Створення автоматизованої системи державного земельного кадастру - найголовніший пріоритет діяльності Держкомзему
14:12
Створення автоматизованої системи державного земельного кадастру - найголовніший пріоритет діяльності Держкомзему
На цьому наголосив на засіданні колегії Держкомзему, що відбулося 30 травня, Голова Комітету Володимир Воєводін. У засіданні взяли участь заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан, заступник міністра юстиції Леонід Єфіменко, голова Рескомзему АР Крим, начальники головних управлінь земельних ресурсів в областях, містах Києві та Севастополі, директори регіональних філій Центру ДЗК, ГВП, ДП «Укрспецзем», керівники структурних підрозділів Комітету.

З доповідями про стан та заходи щодо поліпшення ведення державного реєстру земель та їх обліку у складі державного земельного кадастру виступили заступник Голови Держкомзему Галина Яцишина та генеральний директор ДП «Центр державного земельного кадастру» Валентин Савицький.

Наголошувалося, що для вирішення проблем сталого розвитку регіонів, екологічної безпеки довкілля, охорони земель та їх раціонального використання необхідне всебічне кадастрове забезпечення.

Станом на 01.05.2008 в інформаційній базі державного земельного кадастру знаходяться: електронний реєстр переліків усіх правовстановлюючих документів, виданих фізичним та юридичним особам України з 1992 року по нині, а саме - державних актів на право власності на землю, на право постійного користування землею та довгострокових (терміном понад 5 років) договорів оренди землі в загальній кількості 10,8 млн. записів; електронні файли обміну даними результатів землевпорядних робіт з семантичними та картографічними даними на земельні ділянки, внесені до Державного реєстру земель та узагальнені в географічних інформаційних системах (ГІС) на рівні кожної області в загальній кількості 7,4 млн. земельних ділянок (за винятком м. Києва, де громадянам видано 64450 державних актів на право власності на землю); результати кадастрового зонування всієї території України на кадастрові зони та квартали в єдиній системі географічних координат у загальній кількості електронних файлів метричної інформації про межі по 56,5 тис. зон та 378,0 тис. кварталів; електронні реєстри переліків по всій території України назв вулиць у 29 978 населених пунктах у загальній кількості 323 062 назви тощо.

Під час обговорення про проблеми в роботі над створенням земельного кадастру розповіли директор Київської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» Валерій Гордейчук та директор Донецької регіональної філії ДП «Центр ДЗК» Олександр Бражко.

Слушні пропозиції щодо поліпшення роботи регіональних філій висловили начальник ГУЗР у Запорізькій області Дмитро Бабміндра і начальник ГУЗР у Полтавській області Григорій Шарий.

Голова Держкомзему Володимир Воєводін підкреслив, що начальники головних управлінь в областях мають особисто керувати роботою регіональних філій Центру ДЗК. Він, зокрема, зобов’язав керівників в областях проаналізувати роботу філій у районах і прозвітувати у місячний термін.

Учасники засідання визнали, що стан ведення державного реєстру земель та їх обліку у складі державного земельного кадастру Центром ДЗК та районними (міськими) відділами (управліннями) земельних ресурсів має певні недоліки.

Колегія рекомендувала створити постійно діючу робочу групу з фахівців Держкомзему, територіальних органів земельних ресурсів, Центру ДЗК з відпрацювання та узгодження нормативно-правових актів, галузевих стандартів, норм і правил щодо ведення державного земельного кадастру, ведення чергових кадастрових планів, відновлення системи обліку кількості та якості земель, відповідальності реєстраторів за внесення недостовірних даних чи знищення даних реєстру земель.

Також Центру ДЗК необхідно забезпечити використання придбаного за рахунок коштів Проекту «Видача державних актів на право власності на землю у сільській місцевості та розвиток системи кадастру» геодезичного обладнання за цільовим призначенням, створення груп з перевірки результатів виконаних у рамках Проекту геодезичних робіт, відомостей метричних даних про земельні ділянки, які вносяться в базу даних Автоматизованої системи ДЗК тощо.

Члени колегії заслухали інформацію директора Проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» Сергія Кубаха про висновок Рахункової палати України стосовно результатів аудиту стану реалізації у 2007 році проекту та заходи Держкомзему щодо усунення порушень і недоліків, виявлених у ході аудиту.

З інформацією про земельні аукціони виступив начальник Управління ринку земель та оціночної діяльності Станіслав Горбатович. Він повідомив, що за п’ять місяців поточного року в Україні на земельних торгах продано 116 вільних від забудови земельних ділянок, а також на 7 земельних ділянок продано право оренди. Загальна площа проданих на аукціонах ділянок та прав на їх оренду становить 76,2173 га, загальна вартість – 114,6 млн. грн. (у тому числі площа ділянок, на які продано право їх оренди, становить 3,1 га, загальна їх вартість – 15,4 млн. грн.).

Найбільшу кількість земельних ділянок продано у Рівненській області - 35, у Волинській – 12, Закарпатській, Одеській, Харківській областях – по 10 ділянок.

У Івано-Франківській та Черкаській областях – по 9 ділянок, Львівській – 8, Чернігівській – 5, Херсонській та Хмельницькій – по 4, Житомирській та Чернівецькій – по 2 та по 1 - у Вінницькій, Полтавській і Сумській областях.

У Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Тернопільській областях, АР Крим, у м. Києві та Севастополі за вказаний період не здійснено продаж на аукціоні жодної ділянки.

Продаж здійснювався на підставі власних положень про проведення земельних аукціонів, затверджених рішеннями органів місцевого самоврядування чи рішеннями місцевих державних адміністрацій. Організаторами аукціонів виступали органи місцевого самоврядування або місцеві державні адміністрації.

Станом на 28 травня 2008 року за участю органів земельних ресурсів до продажу на аукціонах у власність повністю підготовлено 354 земельні ділянки, площею 218,045 га, стартовою вартістю 228,60 млн. гривень.

Для продажу на аукціонах прав оренди підготовлено 53 земельні ділянки, площа яких становить 394,52 га, стартовою вартістю 25,591 млн. гривень.

Загальна кількість підготовлених до продажу на аукціонах земельних ділянок – 407, їх загальна площа - 612,56 га, загальна стартова вартість – 254,19 млн. гривень.

Також члени колегії заслухали інформацію заступника начальника Управління землеустрою та охорони земель Олександра Краснолуцького про стан заміни сертифікатів на право на земельну частку (пай) на державні акти на право власності на земельну ділянку.

На сьогодні 6,91 млн. осіб набули право на земельну частку (пай), із яких 6,82 млн. (98,6%) отримали сертифікати на право на земельну частку (пай).

Оформлено та видано державних актів на право власності на землю 6,19 млн. власникам сертифікатів, що становить 91% від кількості громадян, котрі отримали сертифікати на право на земельну частку (пай).

Володимир Воєводін наголосив, що поставлене завдання Президентом України та Урядом – до кінця року завершити видачу державних актів громадянам – має бути виконано вчасно. А тому керівники територіальних органів земельних ресурсів мають особисто проконтролювати цю роботу і прозвітувати Комітету про її завершення.


Державний комітет України із земельних ресурсів
Переглядів: 2229 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 3.3/3