Четвер, 25.04.2024, 16:25 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Грудень » 26 » Мораторій НЕ припиняється 1 січня 2008 року
19:47
Мораторій НЕ припиняється 1 січня 2008 року
Останнім часом у ЗМІ розповсюджується інформація, що 1 січня 2008 року мораторій на продаж земель с/г призначення припиняє свою дію. У зв'язку з цим пророкуються безлад та конфлікти на земельному ринку України, який почне своє функціонування без законів про ринок земель та державний земельний кадастр.

ІРЦ 'Реформування земельних відносин України' звертає увагу усіх зацікавлених сторін, що чинна редакція пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України НЕ передбачає завершення дію мораторію на відчуження земельних ділянок і земельних часток 1 січня 2008 року.

Мораторій може припинитися за умови реалізації двох подій: настання 1 січня 2008 року (очевидно, відбудеться) та набрання чинності законами України про ринок земель та державний земельний кадастр, які б визначали особливості обігу земель державної та комунальної власності і земель товарного сільськогосподарського виробництва (очевидно, не відбудеться).

За таких умов можна вести розмову про припинення з 1 січня 2008 року лише двох заборон:

(1) заборона внесення земельної частки (паю) до статутних фондів господарських товариств (п.14 Перехідних положень) - у зв'язку із настанням передбаченої п.14 дати - та

(2) заборона змінювати цільове призначення земельних ділянок, зазначених у п.п.(б) п.15 Перехідних положень ЗКУ - у зв'язку з тим, що поточна редакція п.15 не ставить заборону зміни цільового призначення у залежність від набрання чинності зазначеними законами.

Припинення дії цих заборон створює додаткові можливості для обходу мораторію, але такі можливості з деякими варіаціями існували весь час дії мораторію (всіх його редакцій).

ІРЦ 'Реформування земельних відносин в Україні'
Переглядів: 1524 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0