Вівторок, 16.04.2024, 23:36 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Грудень » 25 » Проведено нараду щодо зміни меж населеного пункту с. Поляниця Яремчанської міської ради
20:04
Проведено нараду щодо зміни меж населеного пункту с. Поляниця Яремчанської міської ради
25 грудня за участю т.в.о. першого заступника голови ОДА Юрія Бодоряка, заступників голови обласної ради Юрія Романюка, Зеновія Береговського, депутата обласної ради Романії Постолянюк та усіх зацікавлених сторін відбулась нарада щодо зміни меж населеного пункту с. Поляниця Яремчанської міської ради.

Як зазначили учасники наради, відповідно до частини 2 ст. 174 Земельного кодексу України передбачено, що межі районів, селищ, міст, районів у містах встановлюються і змінюються за проектами землеустрою, які розробляються відповідно до «техніко-економічного обгрунтування їх розвитку, генеральних планів населених пунктів».

Межа адміністративно-територіального утворення не є постійною. З розвитком населених пунктів і збільшення кількості жителів вона може змінюватись шляхом включення нових земельних ділянок до складу адміністративно-територіальних утворень. Сам факт включення нових земельних ділянок в межі району, села, селища, міста, району у місті не припиняє права власності і права користування цими ділянками.

А правовий режим зазначених земельних ділянок може бути змінений лише у разі їх вилучення (викупу) у відповідних суб'єктів. Тут застосовується загальних порядок вилучення (викупу) земель, встановлених земельним кодексом. При цьому носіям земельних прав (власникам земельних ділянок і землекористувачам) відшкодовуються збитки у повному розмірі.

Слід наголосити, що розробка проекту землеустрою щодо зміни меж населеного пункту без розробки генерального плану населеного пункту суперечить законодавству.

Тож проект землеустрою щодо внесення змін в межі населеного пункту с.Поляниця Поляницької сільської ради Яремчанської міської ради Івано-Франківської області розроблений на підставі завдання на виконання робіт та рішення Поляницької сільської ради.

Площа населеного пункту згідно проекту встановлення межі с.Поляниця складає 1730 га, яка затверджена рішенням Івано-Франківської обласної ради від 27.08,2002 року №57-3/2002.

Попередній генеральний план села Поляниця Яремчанської міської ради розроблений у 2001 році інститутом «Діпромісто», яким визначено перспективи розвитку села, в тому числі гірсько-рекреаційного комплексу „Буковель".

Попередній генеральний план розроблений з урахуванням перспектив у населеного пункту та рекреаційної зони с. Поляниця як нового гірсько-рекреаційного центру Івано-Франківської області, на якому у зимовому сезоні 2000/2001 років вже почали працювати перші об'єкти комплексу «Буковель», що набув великої відомості і популярності як в межах так і за межами країни. Перспектива розвитку рекреаційної зони села викликала інтерес з боку інвесторів (юридичних та фізичних осіб) де значно зріс попит на земельні ділянки в селі для будівництва об'єктів рекреаційного призначення, а також житлового будівництва для тимчасового проживання і відпочинку громадян та розвитку зеленого туризму.

Ефективне використання рекреаційних ресурсів, які має Поляницька сільська рада є одним із чинників коригування генерального плану. Рішенням тринадцятої сесії третього демократичного скликання Поляницької сільської ради від 29.11.07 затверджені нові площі згідно матеріалів нового генерального плану забудови села Поляниця, який розроблений Київськими інститутом «Діпромісто» у 2007 році. Генеральний план пройшов комплексну державну інвестиційну експертизу.

Розширення території села пропонується провести за рахунок земель Ворохтянського ДЛГ та включення в межі села території гірського-рекреаційного комплексу "Буковель" площею 650 га з них 137,6 га землі туристично - рекреаційного комплексу та 512,4 га землі Ворохтянський ДЛГ. Загальна площа села буде складати 2380 га.

Проектом землеустрою про внесення змін у межі населеного пункту с.Поляниця Поляницької сільської ради Яремчанської міської ради відповідно до генерального плану передбачено:

63 га під нову житлову забудову для постійного населення села (55га - кварталів забудови і 9 га - вулиць, проїздів); .

262га під садибну забудову типу «шале» тимчасового населення (223 га - ділянок забудови, 39 га - вулиць та проїздів); 193,3 га під розвиток гірських рекреаційних комплексів; 1317 га природних ландшафтів Ворохтянського ДЛГ.

Включення даних територій в межі населеного пункту села Поляниця та їх затвердження надасть імпульс розвитку рекреації, зеленого туризму в області, що являється однією із стратегічних цілей регіону.

Проект землеустрою, щодо внесення змін в межі населеного пункту с.Поляниця Поляницької сільської ради погоджено сесією Поляницької сільської та Яремчанської міської рад і поданий на затвердження сесії Івано-Франківської обласної ради.

Більшість учасників наради схвалили запропонований проект змін меж населеного пункту села Поляниця. Хоча окремі депутати і висловили свої застереження щодо даного проекту. Остаточне рішення прийматиме сесія обласної ради, яка відбудеться 28 грудня 2007 року і на порядок денний якої винесено дане питання.

Івано-Франківська обласна державна адміністрація
Переглядів: 1296 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0