Четвер, 09.05.2024, 08:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Грудень » 25 » Ціна землі
19:59
Ціна землі
Ми продовжуємо публікувати відповіді на актуальні питання зі сфери земельних відносин, що надають нам фахівці Державного агентства земельних ресурсів України в рамках інформаційної кампанії проекту «Видача державних актів на право власності на землю та розвиток системи кадастру». Сьогоднішня тема — грошова оцінка земель.
— Що таке грошова оцінка землі?
— Це визначення вартості конкретної земельної ділянки, залежно від її розташування, стану, характеристик та цільового призначення.
— Які бувають види грошової оцінки землі?
— Існує два основні види оцінки землі — нормативна та експертна. Відповідно до статті 5 Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим, а також іншими законами.
— Які документи необхідні для експертної оцінки, якщо людина хоче, наприклад, продати свою земельну ділянку?
— Для того щоб замовити проведення експертної грошової оцінки, людина має, по-перше, мати державний акт на право власності на землю. А також паспорт власника, ідентифікаційний код власника, документи про наявність обтяжень, будівель, комунікацій, споруджень та інше, нормативну оцінку земельної ділянки за її наявності.
— Мільйони селян взяли участь у розпаюванні майнових комплексів колишніх колгоспів. Але це не тільки земля, а й споруди, на ній розташовані. Як визначається нормативна грошова оцінка земельних ділянок під виробничими будівлями та спорудами колишніх КСП за межами населених пунктів?
— Нормативна грошова оцінка земельних ділянок під виробничими будівлями і спорудами сільськогосподарських підприємств, які розташовані за межами населених пунктів, визначається на підставі нормативної грошової оцінки агровиробничих груп грунтів, що до них прилягають, та відповідно до Порядку нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення, крім земель у межах населених пунктів, згідно з Класифікацією видів економічної діяльності.
— Але ж вартість землі постійно змінюється. Яким чином корегуються дані нормативної грошової оцінки?
— Для цього існує спеціальна методика розрахунку. Частиною другою статті 23 Закону України «Про плату за землю» встановлено, що грошова оцінка земельної ділянки щороку на 1 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок проведення якої затверджує Кабінет Міністрів України. Скажімо, нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь на 1 січня 2007 року, з урахуванням добутку коефіцієнтів індексації нормативної грошової оцінки, в середньому по Україні становить: ріллі — 9 525,9 грн.; багаторічних насаджень — 35 527,8 грн.; сіножатей — 4 697,9 грн.; пасовищ — 2 854,8 грн.
— А як саме проводиться нормативна грошова оцінка земель в межах населених пунктів?
— В основі грошової оцінки земель населених пунктів лежить капіталізація рентного доходу, що виникає завдяки місцю розташування саме цього міста чи села в загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва та розселення, облаштуванню його території та якості земель. Також обов’язково враховуються природно-кліматичні та інженерно-геологічні умови, архітектурно-ландшафтна й історико-культурна цінність, екологічний стан та функціональне використання земель.
За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів складається технічна документація, яка, зокрема, включає визначення базової вартості одного квадратного метра населеного пункту, середньої вартості одного квадратного метра земель різного функціонального використання та схему зон впливу локальних факторів, які виявляються в межах окремої земельної ділянки. Після цього за допомогою зазначених даних та площі обчислюється грошова оцінка конкретної земельної ділянки і видається витяг з технічної документації власникові або землекористувачеві.
— Хто має право проводити оцінку землі?
— Нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які мають ліцензії на проведення робіт із землеустрою. Експертну грошову оцінку земельних ділянок проводять суб’єкти господарювання, що мають ліцензії на виконання землеоцінювальних робіт. Обидві ліцензії видає Держземагентство.
За результатами проведення нормативної грошової оцінки складається технічна документація, яка після здійснення державної експертизи підлягає затвердженню. Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель у межах населених пунктів затверджує відповідна сільська, селищна, міська рада, нормативну грошову оцінку земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, затверджують районні ради.

Галичина
Переглядів: 1376 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 5.0/1