П'ятниця, 26.04.2024, 21:21 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Листопад » 30 » Інформацію із перших рук отримали члени прес-клубу при Держземагентстві на своєму черговому засіданні
11:34
Інформацію із перших рук отримали члени прес-клубу при Держземагентстві на своєму черговому засіданні
28 листопада у приміщенні інформаційного агентства "Укрінформ" відбулося чергове засідання прес-клубу, який створено при Держземагентстві. Цього разу для обговорення обрано тему: "Державний контроль за використанням та охороною земель" і співрозмовником журналістів був заступник Голови Агентства Володимир Кулініч.

Доповідач підкреслив, що питання екології, забезпечення раціонального використання земель, правові аспекти земельних відносин на сьогодні є досить актуальними. Тому Держземагентство розробило проект Закону України "Про Загальнодержавну програму використання і охорони земель", який схвалено Протоколом Кабінету Міністрів України від 01.08.07 №32 і в даний час знаходиться на розгляді у Верховній Раді України ( зареєстрований 15.10.07 №4082). Проект Закону розроблено з метою прийняття Загальнодержавної програми використання та охорони земель. Реалізація зазначеної Програми дасть змогу виконати основні положення, що спрямовані на забезпечення покращення стану усіх категорій земель та природного довкілля в цілому і врегулювання господарської діяльності у сфері збереження та невиснажливого використання земель в Україні.

На виконання заходів Програми планується витратити 55,8 млрд гривень, у тому числі за рахунок бюджетних асигнувань - 4,1 млрд гривень ( І етап (2008 -2012 роки) - 1,7 млрд гривень ), за рахунок землевласників і землекористувачів - 51,7 млрд гривень. Середньорічний обсяг фінансування з державного бюджету становить 400 млн. гривень.

Загальний ефект від здійснення заходів, визначених Програмою, оцінюється майже в 120 млрд гривень, з яких понад 70 млрд припадає на землі сільськогосподарського призначення.

Щодо державного контролю за використанням і охороною земель, то саме поява у суспільстві якісно нових земельних відносин викликала прийняття нового земельного законодавства, передусім, нової редакції Земельного кодексу України та Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" і, як результат - створення органу, який би здійснював ефективний державний контроль за дотриманням вимог земельного законодавства - Державну інспекцію з контролю за використанням і охороною земель. У кінці грудня цього року Держземінспекція відзначатиме своє п'ятиріччя.

Основними завданнями Держземінспекції є: забезпечення додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами земельного законодавства України; забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель; запобігання порушенням законодавства України у сфері використання та охорони земель, своєчасне виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення; забезпечення додержання власниками землі та землекористувачами стандартів і нормативів у сфері охорони та використання земель, запобігання забрудненню земель та зниженню родючості ґрунтів.

Протягом 9 місяців цього року спеціалістами територіальних органів Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель (Держземінспекція) здійснено понад 99,5 тис. перевірок стану дотримання вимог земельного законодавства, що на 40 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Під час перевірок виявлено 64,7 тис. порушень земельного законодавства, або на 26 відсотків більше, ніж за аналогічний минулорічний період.

За фактами виявлення порушень земельного законодавства складено понад 42,7 тис. протоколів про адміністративні правопорушення, що на 15 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Журналістів цікавило, які найтиповіші порушення земельного законодавства. Володимир Кулініч зазначив, що серед виявлених порушень найбільшу частку становить самовільне зайняття земельних ділянок (понад 34,5 тис, або 53 відсотки від загальної кількості на площі понад 682 тис. га), за ними йдуть невиконання законних розпоряджень та приписів (понад 20,2 тис, або 31 відсоток від загальної кількості) та використання земель не за цільовим призначенням (3,8 тис, або 6 відсотків на площі понад 19,4 тис. га). Враховуючи те, що переважна більшість невиконань законних розпоряджень і приписів пов'язана із самовільним зайняттям земельних ділянок, можна констатувати, що частка "самозахватів" є більшою від вищезазначеної кількості і наближається до 80 відсотків.

Для вжиття заходів впливу до злісних порушників земельного законодавства до органів прокуратури передано 4331 справа, що на 40 відсотків більше за аналогічний минулорічний показник.

До органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади направлено понад 10,2 тисячі клопотань, що на 60 відсотків більше за аналогічний минулорічний показник.

Для більш ефективного впливу на порушників земельного законодавства Держземінспекцією спільно з Генеральною прокуратурою України підготовлено листи прокурорам АР Крим, областей міст Києва та Севастополя та керівникам територіальних органів Держземінспекції "Щодо порядку оформлення і надання органами Держкомзему України до органів прокуратури матеріалів про порушення земельного законодавства".

Зазначеними листами передбачено проведення щоквартальних звірок щодо стану розгляду матеріалів, направлених до органів прокуратури, які містяться ознаки злочину, а також клопотань про подання позову до суду щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, повернення самовільно чи тимчасово зайнятих ділянок, строк користування якими закінчився.

Багато питань було про долю закону "Про земельний кадастр", про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Цікавило журналістів, як запобігти існуванню тіньового земельного ринку. Відповідь була однозначною - зробити цей ринок легальним, ввести землі сільськогосподарського призначення товарного виробництва у ринковий обіг. Для цього, як зазначив В. Кулініч, вже існує необхідна законодавча база.

Журналісти дякували за відверту розмову та виявили бажання збиратися щомісяця, щоб підвищувати рівень своїх економічних знань та отримувати із перших рук вичерпну актуальну інформацію про земельну реформу в Україні.


Державне агентство земельних ресурсів України
Переглядів: 1130 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0