Четвер, 25.04.2024, 03:41 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Листопад » 30 » Відбулося засідання науково-технічної ради Держземагентства
11:32
Відбулося засідання науково-технічної ради Держземагентства
27 листопада 2007 року відбулось засідання науково-технічної ради Державного агентства земельних ресурсів України. Головував на засіданні заступник Голови Володимир Кулініч.

Першим питанням було розглянуто співробітництво Держземагентства з Державним екологічним інститутом Мінприроди у сфері технічного регулювання використання та охорони земельних ресурсів. Ректор Інституту, голова технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона навколишнього природного середовища України» Олександр Бондар повідомив, що деградаційні процеси ґрунтового покриву набули глобального значення в усіх регіонах України. Важливим шляхом вирішення цієї проблеми є забезпечення відповідного технічного регулювання у сфері використання та охорони земельних ресурсів, на що і спрямована діяльність, передбачена Угодою про співпрацю. Зокрема, передбачається розробка та перегляд екологічних нормативів з питань використання та охорони земель; розробка державних стандартів, норм і правил з питань землекористування, землеустрою, охорони та оцінки земель, охорони та відтворення родючості ґрунтів.

За словами Олександра Бондаря, серед форм співробітництва передбачається замовлення та участь у розробці державних програм та проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів, стандартів, норм і правил, а також у проведенні науково-технічних, експертних і консультаційних робіт у сфері технічного регулювання. Також фахівці-землевпорядники залучатимуться для участі в роботі колегіальних органів, що створюються для прийняття управлінських рішень. Угода передбачає й низку інших заходів.

Науково-технічна рада ухвалила рішення рекомендувати комітету ТК 82 створити у своєму складі підкомітет «Використання та охорона земельних ресурсів». Держземагентству рекомендовано передбачити фінансування виконання плану розробки нормативних документів з технічного регулювання використання та охорони земельних ресурсів на 2008 рік, який буде розроблено робочою групою.

Про проблемні питання при проведенні державної експертизи землевпорядної документації, що потребують нормативно-правового вдосконалення, доповіла начальник Управління державної експертизи землевпорядної документації та ліцензування Наталя Сігітова.

У своїй доповіді вона, зокрема, зазначила, що виникають питання щодо визначення органа виконавчої влади (уряд, обласні або районні державні адміністрації), до повноважень якого віднесено розпоряджатися земельними ділянками рекреаційного призначення за межами населених пунктів з метою наступної їх передачі для рекреаційних потреб.

Також не чітко визначений орган виконавчої влади, який має розпоряджатись земельними ділянками за межами населених пунктів з метою наступної їх передачі для рибогосподарських потреб.

Наталя Сігітова порушила питання можливості віднесення земельних ділянок набережних рибзаводів, які займаються одночасно ловлею риби, її переробленням і консервуванням, до категорії земель промисловості або сільськогосподарського призначення та відповідно можливості їх передачі для ведення особистого селянського господарства.

Доповідач наголосила, що в законодавстві відсутні граничні розміри присадибної ділянки, яка може бути передана громадянину в оренду.

Окремі спори викликають питання зміни цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян для ведення особистого селянського господарства.

Також у своїй доповіді Наталя Сігітова торкнулась Українських класифікаторів форм власності на землю (УКФВЗ) та Українських класифікаторів цільового використання землі (УКЦВЗ), затверджених Держкомземом.

У зв'язку з набуттям чинності Земельного кодексу України та прийнятих у його розвиток законів склалася ситуація, в якій класифікатори не в повній мірі відповідають їх нормам.

Науково-технічна рада прийняла рішення перенести обговорення спірних питань тлумачення законодавства на найближче засідання ради та рекомендувало територіальним органам земельних ресурсів та землевпорядним організаціям не використовувати УКЦВЗ. Також рада рекомендувала Держземагентству затвердити форму висновку територіальних органів земельних ресурсів про погодження проекту землеустрою щодо відведення, яку представила також Наталя Сігітова.

Про науково-виробничий журнал «Землевпорядний вісник» та інформаційно-рекламне забезпечення земельної реформи поінформувала членів ради начальник Управління інформаційного забезпечення, міжнародних відносин та зв'язків з громадськістю Людмила Зінковська.

Вона зазначила, що з 2006 року журнал змінив періодичність виходу і тепер виходить 6 разів на рік замість чотирьох. Урізноманітнилася тематика журналу, покращився дизайн та якість матеріалів. Створено невеликий, але професійний редакційний колектив. У планах видання - перехід на щомісячну періодичність.

Водночас Людмила Зінковська повідомила, що започатковано серію видань «Бібліотечка землевпорядника». На сьогодні видано збірник «Відомчі нормативно-правові акти у галузі земельних відносин», друкується збірник «Оренда земель в Україні». Підготовлено збірник «Нормативно-правові акти щодо становлення іпотеки землі в Україні», брошура «Земельні відносини: питання і відповіді, судова практика». Готуються до друку словники термінів, зокрема, з питань охорони та раціонального використання земель, у сфері земельного кадастру, землеустрою, з питань оцінки земель, а також дві книги нормативів у сфері використання і охорони земель; методичні рекомендації щодо визначення збитків, спричинених деградацією земель внаслідок їх забруднення (засмічення) промисловими відходами.

Науково-технічна рада своїм рішенням винесла подяку Людмилі Зінковській за самовіддану працю щодо створення і випуску оновленного фахового журналу «Землевпорядний вісник».

Доцент кафедри земельного кадастру Національного аграрного університету Андрій Мартин представив членам ради наукове обґрунтування критеріїв, необхідних для встановлення переможця земельного конкурсу. Науковець запропонував 5 основних та 8 додаткових критеріїв, а також методику оцінки конкурсних пропозицій.

Науково-технічна рада прийняла рішення з урахуванням пропозицій розробити на базі напрацювань Андрія Мартина рекомендації щодо встановлення переможця земельного конкурсу.

Про концепцію кадастрового зонування та розробку еталона індексно-кадастрової карти доповів заступник директора з наукової роботи ДП «Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Леонід Ліщитович. Він поінформував членів ради про проведені інститутом науково-дослідні роботи «Розробити концептуальні засади кадастрового зонування території України», «Розробити еталон індексно-кадастрової карти у паперовому та електронному вигляді» та «Визначити технологічні можливості растрової фотокарти для візуалізації кадастрових даних».

Вислухавши доповідача, Рада прийняла рішення схвалити виконані Інститутом науково-дослідні роботи.

Управлінню державного земельного кадастру та державного реєстру прав на землю та нерухоме майно та ДП «Центр державного земельного кадастру» рекомендовано нормативним документом розширити і уточнити поняття індексно-кадастрової карти. Також зазначені структури мають розробити єдиний програмно-технічний комплекс технологічних операцій та засобів для складання індексно-кадастрових карт на відповідній території, а також класифікатор індексів усіх потрібних кадастрових зон.

До кадастрового номеру рекомендовано ввести також кадастровий код, що має визначати точку центроїду об'єкту нерухомості у геодезичній системі координат у картографічних проекціях з мінімальним спотворенням площі.
Державне агентство земельних ресурсів України
Переглядів: 1377 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0