Четвер, 18.04.2024, 22:25 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Вересень » 19 » Пробач нам, земле, бо ми ще ростемо... або Як максимально ефективно розпорядитися земельними ресурсами
10:52
Пробач нам, земле, бо ми ще ростемо... або Як максимально ефективно розпорядитися земельними ресурсами
Ми всі стали свідками того, як у наші дні колись страшна погроза: «Ти в мене землю їстимеш!» перетворилася на найбажаніший вирок у середовищі вітчизняної політичної бізнес-еліти. Нині головний ресурс країни нарізають островами, перетравлюють полями, поглинають тисячами гектарів, смакують дорогими сотками. За даними Державного агентства земельних ресурсів, у результаті перерозподілу земельних ресурсів в Україні в державній власності залишилося 49,3% земель (29 млн. га). У приватну й комунальну власність передано 50,7%.

При цьому те ж таки агентство інформує, що площа землі, яка підлягає розмежуванню на державну й комунальну, становить 29,8 млн. га. Проте на сьогодні в Україні не зареєстровано жодного метра землі комунальної власності. Отже, половина українських земель уже перебуває в приватних руках. А якщо врахувати, що чималу частину народного багатства віддано в оренду, то в розпорядженні держави залишилося ще менше.

При цьому за 16 років незалежності Україна так і не має законодавства, яке регулювало б відносини на земельному ринку. Не прийнято закони «Про земельний кадастр», «Про ринок землі», все ще діє лукавий мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У результаті на селі на повну силу працює тіньовий ринок, а простіше кажучи, базар. Селяни розпродають задешево свої паї, потерпають від земельного рейдерства фірм, які під прикриттям судів скуповують документи на їхні ділянки, ради сотнями гектарів змінюють цільове призначення земель для подальшого їх перепродажу тощо.

У містах за відсутності генеральних планів і чіткого зонування подальшої забудови масово роздають землі фірмам і фірмочкам під забудову за копійки в довгострокову оренду. Природно, з подальшим правом викупу. Земельні аукціони - велика рідкість. Бюджети втрачають мільярди, чиновники їх заробляють.

Таким чином, можна констатувати, що в країні триває перманентний процес прийняття «досконалого земельного законодавства», під вивіскою якого в інтересах кланів і фінансових груп усіх кольорів і калібрів відбувається банальний розподіл головного ресурсу країни - землі. Експерти кажуть: поки приймуть «ідеальні» закони, про які час від часу розповідають українські політики, що змагаються за владу, - продавати буде вже нічого.

Що думають з цього приводу самі політики? Чи заклопотані вони думкою про те, як максимально ефективно розпорядитися землею в інтересах суспільства та держави? Коли збираються законодавчо врегулювати низку проблем, подальше ігнорування яких може ввергнути Україну в економічний ступор? Чи може країні загрожувати реприватизація землі? Чи варто взагалі продавати землю чи ліпше зупинитися на оренді? Чи буде розширено права нерезидентів?

Ці й інші запитання поставило «ДТ» під час чергового круглого столу. Як і в попередні рази, редакція звернулася у виборчі штаби трьох головних політичних сил із проханням «відрядити» для участі кандидатів у депутати, які відповідають за розробку лінії партії або блоку щодо земельної стратегії. На цьому круглому столі Партію регіонів представляла член списку кандидат економічних наук доцент Ірина АКІМОВА. Позиції БЮТу відстоювали кандидат у народні депутати, депутат Київради Володимир БОНДАРЕНКО, а також його колега по столичній раді Олександр БРИГІНЕЦЬ. «НУ-НС» представляли кандидати в народні депутати голова президії Будівельної палати України Володимир ПОЛЯЧЕНКО та екс-голова парламентського комітету з питань ЖКГ Олексій КУЧЕРЕНКО.

Повна стаття на сайті Державного агентства земельних ресурсів Українив розділі «Публікації» - «ЗМІ про земельну реформу»
Переглядів: 1156 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0