Середа, 08.05.2024, 19:40 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Липень » 26 » Ігор Яцук: "Відміна мораторію покликана вивести з тіні ринок земель"
18:29
Ігор Яцук: "Відміна мораторію покликана вивести з тіні ринок земель"
26 липня ц.р. відбулась прес-конференція Голови Державного агентства земельних ресурсів Ігоря Яцука, на якій була обговорена можливість припинення в наступному році мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

В прес-конференції також взяли участь заступник Голови Галина Яцишина, начальник управління ринку земель та оціночної діяльності Станіслав Горбатович та начальник управління інформаційного забезпечення, міжнародних відносин та зв'язків з громадськістю Людмила Зінковська.

Ігор Яцук зазначив, що фактично мораторій не стримує операції з купівлі-продажу сільськогосподарської землі, а лише ставить їх поза законом, створюючи тіньовий ринок.

Голова Держземагентства нагадав присутнім, що головною умовою автоматичної відміни мораторію з 1 січня 2008 року є прийняття до цього часу Законів України «Про державний земельний кадастр» та «Про ринок земель».

Враховуючи, що відсутність ринку сільськогосподарських земель є шкідливою для селян, тому агентство покладає значні сподівання на Верховну Раду України, яка має прийняти згадані закони до кінця року.

Водночас Ігор Яцук зазначив, що не виключає блокування прийняття цих законів окремими фракціями парламенту оскільки першопричини мораторію лежать саме в політичній площині.

Торкаючись статистичних даних, Голова Держземагентства повідомив, що на сьогодні 12 млн. громадян (або 85 %) реалізували своє право на приватизацію наданих їм у користування земельних ділянок. Цим громадянам видано 4,7 млн. державних актів на право власності на землю, що становить 39,3 % від кількості громадян, які приватизували свої земельні ділянки.

В обмін на сертифікати на земельну частку (пай) оформлено та видано 6,1 млн. (89 %) державних актів на право власності.

Також Ігор Яцук поінформував про стан та перспективи запровадження автоматизованої системи Державний земельний кадастр та відповів на численні питання представників засобів масової інформації.

Державне агентство земельних ресурсів України
Переглядів: 1217 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0