Субота, 27.04.2024, 02:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2007 » Травень » 21 » Як захистити громаду від "земельних" зловживань місцевих чиновників?
10:14
Як захистити громаду від "земельних" зловживань місцевих чиновників?
У роботі «круглого столу» також взяли участь: Андрієнко Я.П., голова комітету з нерухомості та будівництва Асоціації правників України; Носик В.В., доцент кафедри земельного, екологічного і трудового права КНУ ім. Т. Шевченка; Протас В.М., голова Харківської міської громадської організації "Харків'янин"; Тараторін Ю.М., генеральний директор Державної акціонерної компанії "Національна мережа аукціонних центрів"; Сергієнко О.І., директор Аналітично-дослідницького центру "Інститут міста"; Ткачук А.Ф., голова Інституту громадянського суспільства; Синютка О.М., заступник міського голови м. Львова; Салмін О.В., директор з регіонального розвитку будівельної компанії «ХХІ століття»; представники центральних органів законодавчої та виконавчої влади, місцевих органів влади з різних регіонів країни, науковці, юристи, представники громадських організацій.

Серед основних питань, що обговорювались під час роботи «круглого столу»: від чого має залежати вибір способу відчуження землі; можливість мораторію на непрозорі методи відчуження землі до прийняття земельного законодавства; земля цільового призначення: форма врахування інтересів громади чи привід для розірвання угод попередньої влади?

Про правила та принципи, що мають захистити громаду від «земельних» зловживань місцевих чиновників, говорив у своєму виступі перший заступник голови Держземагентства Юрій Олексієнко. Він, зокрема, наголосив, що на сьогодні в Україні не визначено організацію, яка повинна і має право займатися земельними торгами. Законодавчо неврегульована процедура земельних торгів. Склалася ситуація, коли місцеві органи влади - розпорядники земельних ділянок державної та комунальної власності, керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації», власними нормативно-правовими актами встановлюють автономні правила проведення земельних торгів, які не завжди відповідають вимогам законодавства і, як наслідок, можуть призвести до визнання таких торгів недійсними.

За словами Ю. Олексієнка, необхідно провести розмежування земель державної та комунальної власності (Закон прийнято в 2004 р.). Ініціаторами розмежування повинні виступати органи місцевого самоврядування. Необхідно також вирішити питання інвентаризації земель та оновлення планово-картографічних матеріалів, оскільки відсутність меж населених пунктів і земельних ділянок призводить до грубих порушень земельного законодавства при використанні земель, зокрема, до незаконного їх відчуження. Одним із пріоритетних напрямків діяльності Держземагентства якраз і є інвентаризація земель та оновлення планово-картографічного матеріалу.

Учасники «круглого столу» обговорили стан земельного законодавства України, що регулює земельні торги, а також запропонували заходи, що мають захистити громаду від корупційних схем місцевої влади.

Державне агентство земельних ресурсів України

Переглядів: 1131 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0