Субота, 20.04.2024, 12:35 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 28 » Президент звертає увагу Прем'єр-міністра на проблеми громадян з одержанням держактів на право власності на землю
14:01
Президент звертає увагу Прем'єр-міністра на проблеми громадян з одержанням держактів на право власності на землю
Лист Президента України Віктора Ющенка Прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко.

Шановна Юліє Володимирівно!

Вітаючи прогресивні положення постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.09 №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році», вимушений звернути Вашу увагу на ряд проблемних питань, які порушують громадяни України у численних зверненнях до мене щодо обмеження їхніх прав під час одержання державних актів на право власності на земельну ділянку.

Зокрема, поза увагою зазначеної постанови залишилося питання компенсації громадянам України понесених ними витрат на оплату послуг державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» та інших державних землевпорядних організацій за виготовлення технічних документацій. За даними Держкомзему, таких громадян налічується понад 250 тисяч. Вважаю, що зазначені кошти мають бути відшкодовані, щоб не допустити дискримінації цієї категорії громадян порівняно з тими, хто безкоштовно отримає державні акти.

Джерелом таких відшкодувань повинні стати і значні штрафні санкції, нараховані за результатами планових перевірок територіальних підрозділів державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» та інших організацій щодо порядку ціноутворення на їх послуги (лист Кабінету Міністрів України від 13.10.09 №13474/0/2-09).

У подальшому для недопущення необгрунтованого завищення цін на послуги територіальних органів Держкомзему, Мінприроди та державних землевпорядних організацій пропоную запровадити державне регулювання цін у цій сфері та встановити контроль за ціноутворенням. Наголошую, що це прямий обов'язок Кабінету Міністрів України.

Викликає стурбованість також те, що за три місяці з часу прийняття згаданої постанови державні акти фактично видано лише 44 тисячам громадян з-поміж близько 7 мільйонів, які мають таке право. Ситуація виглядає критичною, якщо взяти до уваги, що до завершення року залишається менше двох місяців, а відповідних ресурсів у проекті Державного бюджету України на 2010 рік не передбачено.

У визначеному «пожежному» режимі роботи землевпорядників та відповідних установ підвищується ризик допущення технічних помилок у документації, ціна яких у такій важливій для громадян сфері, як земельні відносини, може виявитися надзвичайно високою.

Ураховуючи зазначене та реалістично оцінюючи стан речей, вважаю доцільним протягом останніх двох місяців поточного року сконцентрувати зусилля на належному проведенні усіх підготовчих робіт, а завершальний етап безоплатного оформлення державних актів перенести на 2010 рік.

Прошу у десятиденний строк поінформувати мене про вирішення зазначених проблем.

З повагою

Віктор ЮЩЕНКО
Секретаріат Президента України
Категорія: Законодавство | Переглядів: 959 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0