Вівторок, 23.04.2024, 17:23 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 21 » Представники громадськості розкажуть журналістам про корупцію у Держкомземі
12:44
Представники громадськості розкажуть журналістам про корупцію у Держкомземі
В понеділок, 19 квітня, о 12.30 в інформагентстві УНІАН відбудеться прес-конференція за участю Голови Профспілки працівників галузі земельних відносин України Дмитра Філіпчука, Президента Асоціації "Земельна спілка України" Андрія Кошиля, Голови Спілки землевпорядників України Антона Третяка, Голови Асоціації роботодавців Півдня України Юрія Борщенко, Голови Харківської обласної громадської організації «Спілка землевпорядників Харківщини Романа Леонова, Віце-президента Українського товариства оцінювачів Олени Коваль, голови Громадської організації "Дніпропетровська земельна палата "Земля та Люди" Станіслава Кушніра, голови Асоціації землевпорядників та геодезистів України, Ігоря Постановського, представника Відкритого клубу незалежних оцінювачів Андрія Філіна, представників Всеукраїнської громадської організації «Фонд сприяння захисту земель», громадського об’єднання «Землевласник», інших громадських і професійних організацій.

На думку переважної більшості фахівців, які працюють у сфері земельних відносин, нинішнє керівництво Держкомзему нездатне а ні розробити засади державної політики у сфері земельних відносин, а ні впровадити її. Більш того, керівники відомства свідомо здійснюють курс на розвиток корупційних схем при розподілі (перерозподілі) земель і оформленні документів на землю.

Саме для досягнення цієї мети з органів Держкомзему, його територіальних підрозділів і підприємств, які входять до сфери управління Держкомзему, звільнено сотні фахівців-професіоналів, а на їх місце призначено осіб з близького оточення голови Держкомзему, які не мають жодного відношення до землевпорядкування.

З моменту призначення Олега Кулініча на посаду керівника відомства нормативно-правова «творчість» Держкомзему скерована виключно на формування чергових корупційних ніш та створення преференцій для вибраних землевпорядних і землеоціночних підприємств. Яскравий приклад такої нормотворчої діяльності – нові Ліцензійні умови впровадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт і Порядок присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам. Ці документи містять в собі величезну кількість порушень чинного законодавства, створюють антиконкурентне середовище, спрямовані на монополізацію галузі. Більш того, зважаючи на те, що у розробці цих документів брали участь особи далекі від землевпорядкування, абсолютна більшість землевпорядних підприємств, в тому числі і державних, не в змозі дотриматись вимог нових Ліцензійних умов. Все це призвело до того, що керівники землевпорядних підприємств змушені або згортати роботу, або задовольняти усіляких перевіряючи, які відкрито вимагають п’ятизначну «подяку» за позитивний результат перевірки.

На розширення корупційних можливостей також спрямовано проект Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, обговорення якої Держкомзем намагався уникнути. Але завдяки твердій та активній позиції громадськості та оприлюдненню кричущих порушень закону, які містить цей документ, Держкомзем був змушений повернути його на доопрацювання.

Інший «здобуток» нинішнього керівництва Держкомзему – ліквідація Державної інспекції з контролю за охороною та раціональним використанням земель. Такий крок дає можливість місцевим органам влади безконтрольно здійснювати розбазарювання земельного фонду, приймати рішення про приватизацію земельних ділянок без урахування вимог чинного законодавства. «Успіх» цієї відверто корупційної операції повинен забезпечити механізм, за яким контроль за дотриманням земельного законодавства покладається на місцеві органи земельних ресурсів, які, зазвичай, і є ініціаторами таких порушень.

Окремо стоїть процес виконання постанови уряду № 844 щодо безоплатного оформлення та видачі документів на землю, Не маючи достатніх ресурсів для реалізації цієї постанови, Держкомзем примушував приватні землевпорядні підприємства під загрозою позбавлення ліцензій, безкоштовно виконувати технічну і найбільш затратну частину роботи, не зважаючи на те, що за постановою № 844 приватні підприємства не допускалися до її виконання. При цьому, чиновники Держкомзему не забували перекладати відповідальність за власні не професійні рішення на приватних землевпорядників і проголошувати їх першопричиною корупції у сфері земельних відносин.

На прес-конференції буде заявлено про дату проведення всеукраїнської Акції протесту проти корумпованості та непрофесійності керівництва Держкомзему України, яка відбудеться в рамках акції «Держкомзем без Кулініча!».

Також будуть зроблені заяви та звернення організацій – учасників прес-конференції.

Земельна спілка України
Категорія: Новини Товариства | Переглядів: 1342 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0