П'ятниця, 19.04.2024, 17:36 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Жовтень » 8 » Питання реалізації проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру»
20:14
Питання реалізації проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру»
Цими днями під головуванням керівника Держкомзему Олега Кулініча відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань координації та реалізації проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру». Участь у засіданні взяли представники Мінагрополітики, Міністерства фінансів, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Мінтрансу, Міноборони, Мінекономіки, Мін’юсту, СБУ, Держкомзему, Держлісгоспу, Держводгоспу, Державної геологічної служби. Було розглянуто поточні показники реалізації проекту, стан створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, підвищення кваліфікації фахівців органів земресурсів, а також підготовки в рамках проекту нормативно-правових актів.

Як повідомив директор проекту Сергій Кубах, за оперативними даними, в рамках проекту оформлено 566 197 державних актів взамін сертифікатів, з них вручено – 452 861. Загальна площа аерофотознімальних робіт становить 368 905 кв.км (це понад 60 відсотків території України), створено отофотоплани в масштабі 1:10 000 на загальну площу 266 016,56 кв.км, в масштабі 1:5 000 – 214 17,70 кв.км, в масштабі 1:2 000 – 3152,87 кв.км, та виконано роботи із створення індексно-кадастрових карт на загальну площу 32 662 кв.км.

Зважаючи на практичну потребу у згаданому картографічному матеріалі не лише для Держкомзему, а також інших відомств (зокрема, Держводгоспу, Держлісгоспу, Державної геологічної служби та ін.) було затверджено склад експертної групи для організації взаємодії центральних органів виконавчої влади з питань приймання та використання тих картографічних матеріалів, що створені в рамках проекту.

Окремо було наголошено на проблемах із виконанням робіт у чотирьох областях – Харківській, Луганській, Донецькій та Дніпропетровській через невиконання одним із підрядників, консорціумом «Swissphoto AG» (Швейцарія), своїх зобов’язань за угодою. Роботи мали бути завершені ще торік у вересні, однак створення картографічного матеріалу у жодній з цих областей ще навіть не розпочато, а власники сертифікатів у Луганській та Харківській областях не отримали державних актів на земельні ділянки. Як уже повідомлялося, Держкомзем повідомив Консорціум про намір розірвати угоду ще в березні, а про розірвання угоди – у червні цього року, проте закордонний підрядник наполягає на продовженні виконання угоди. Держкомзем не може погодитися з нанесенням збитків державі, а тому підрядникові доведеться відстоювати свою позицію в Міжнародному суді.

Під час розгляду питання щодо створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, яке доповідала в.о. центру ДЗК Тетяна Гайдук, було обговорено необхідність прискорити підготовку, доопрацювання та погодження із Держкомземом технічних специфікацій щодо комплексу закупівель для створення зазначеної системи. Такі закупівлі (зокрема, для встановлення інфраструктурного обладнання в кожному адміністративному центрі України; розробки, постачання та інсталяції автоматизованої кадастрово-реєстраційної системи, яка підтримуватиме стандартні процеси щодо забезпечення ведення державного земельного кадастру; встановлення інфраструктури бази даних результатів картографічних робіт тощо), заплановано в рамках проекту.

Начальник відділу кадрової політики, професійної підготовки та підвищення кваліфікації ДКЗ Ольга Мегем надала інформацію щодо програми підвищення кваліфікації фахівців територіальних органів земельних ресурсів, яка реалізується в рамках проекту. Особлива увага була приділена курсам підвищення кваліфікації, навчання на яких у 2009 році пройшли 350 фахівців. Під час дискусії обговорювалося питання можливості навчання на них також і фахівців з Держлісгоспу, Держводгоспу, Мінагрополітики та доступності методичних матеріалів, за якими проводяться курси. Учасників засідання було поінформовано, що ці матеріали є у відкритому доступі на сайті проекту. У зв’язку з постачанням дев’яти вузам комп’ютерного обладнання та ліцензійного спеціалізованого програмного забезпечення, порушувалася проблема необхідності підвищення кваліфікації викладачів цих навчальних закладів (на сьогодні розпочато поставку комп’ютерного обладнання не лише для вузів, але й для системи Держкомзему). Така робота ведеться – на сьогодні на курсах в рамках проекту вже забезпечено підвищення кваліфікації близько 300 викладачів 12-ти провідних вузів країни, що готують фахівців за напрямом «геодезія, картографія та землевпорядкування».

Начальник управління законодавчого регулювання та розвитку земельних відносин ДКЗ Алла Кальніченко інформувала про підготовку та впровадження проекту нормативно-правових актів, розроблених в рамках проекту. Вона, зокрема, наголосила, що 2 червня 2009 року Верховною Радою було прийнято за основу проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо правового регулювання спільної власності на землю та будівл/споруду)». Аналізуючи ситуацію з впровадженням розроблених документів, вона акцентувала увагу на тому, що їх прийняття залежало не лише від Держкомзему. Було запропоновано погодити перелік нормативно-правових актів, які необхідно розробити в рамках проекту із зацікавленими міністерствами і відомствами, як-от Держводгосп, Держлісгосп, Мінагрополітики, ДПА тощо. Для підвищення якості документів запропоновано направляти ці акти на правову експертизу в профільних наукових установах – Інституті держави і права ім. Корецького або на юридичному факультеті Національного університету ім. Шевченка.

За підсумками роботи ухвалено рішення, про виконання яких буде прозвітовано на наступному засіданні МРГ.

Попереднє засідання Міжвідомчої робочої групи відбулося 21 серпня 2009 року.

Державний комітет України із земельних ресурсів
Категорія: Законодавство | Переглядів: 1079 | Додав: ifgeozem | Рейтинг: 0.0/0